Nyhetsarkiv

19/4 2021

Välkommen Gustav!

Gustav Holmquist börjar den 3:e maj på vårt kontor på Alfagatan 3 i Mölndal där han främst kommer att ägna sig åt kraftsystemanalys.

Gustav kommer närmast från Sweco där han har varit verksam en längre tid.
23/3 2021

Ännu fler medarbetare!

Våra exjobbare Nils Åkesson och Johan Olson har nu tagit steget och börjat som produktutvecklare och elkrafts-konsulter inom systemanalys hos Protrol. De har nyligen avslutat sina civilingenjörsutbildningar på Chalmers.

Vi hälsar dem båda varmt välkomna till vårt kontor på Alfagatan 3 i Mölndal!
8/1 2021

Nya medarbetare

Vi har glädjen att meddela att kraftsystemanalytiker Gunnar Krebs (bild saknas) och elektronikkonstruktör Per-Anders Welz börjar hos Protrol. De tillträder sina tjänster i januari efter helgerna.

Vi hälsar dem varmt välkomna till vårt kontor på Alfagatan 3 i Mölndal!
27/11 2019

Protrols konsultavdelning förstärks igen

Lena Max kommer att börja på Protrol 17/2 2020. Sedan tidigare har vi berättat att Evert Agneholm, Magnus Loenheim och Andreas Petersson kommer att börja hos oss 2/1 2020. 

Allt detta innebär en stark förstärkning och breddning av  vår konsultverksamhet.

Vi hälsar dem varmt välkomna till våra nya lokaler på Alfagatan 3 i Mölndal!
Protrol State Grid Feldetektering i isolerade nätProtrol State Grid Feldetektering i isolerade nät
State Grid + Protrol
Seminarium som State Grid arrangerade
25/9 2019

State Grid gillar Protrol

Protrol har som bekant den effektivaste lösningen för att identiera jordfel i högimpedansjordade nät.

Vad som är mindre känt är att metoden också är mycket användbar i isolerade nät, något som diskuterades vid det seminarium som State Grid arrangerade i september - Small Current Earth Fault and Line Selection Seminar.
5/5 2019

Sektionering utan avbrott i verkligheten

Protrol har tillsammans med Härryda energi genomfört primärprover i Härrydas "självsektionerande nät", en slinga bestående av 8 nätstationer utrustade med effektbrytare och distribuerad felbortkoppling.

IPC, detektorerna med fjärrterminalsfunktion, identifierade snabbt och säkert felaktigt kabelsegment och kopplade bort samt isolerade felet innan matande brytare i fördelningsstationen löste ut. Slutligen kopplades den ursprungliga öppna punkten i slingan in så inga abonnenter blev spänningslösa.
20/7 2020

Protrols produkter uppmärksammas åter

De som har tillgång till tidningen NyTeknik har förhoppningsvis uppmärksammat att Protrols produkter kan användas för datainsamling även när konventionell kommunikation inte är tillgänglig.

Detta är extra användbart vid insamling med stora mängder mätpunkter där man vill hålla ned kostnaden för kommunikationslänkarna.

Artikeln finns här (kräver prenumeration)
Protrol Feldetektering PxL LoRaProtrol Feldetektering PxL LoRa
Protrol PxL LoRa
26/6 2019

Ny Produktkatalog

Vi har i samband med Elfack 2019 gett ut en ny produktkatalog med information om​​​​​​​ de nylanserade produkter.
 

Till vår dokumentationsdatabas!

15/5 2019

Lekhyttan, Kullåsen och Käckestad är nu i drift

Protrol har tillsammans med VEO och Eitech/Omexon levererat det centraliserade skydd- och kontrollsystemet SASensor till Ellevios stationer Lekhyttan (VEO), Käckestad och Kullåsen (Eitech/Omexon).

Dessa stationer utgör nr 7, 8 och 9 av totalt 11 beställda kontrollanläggningar med levererans under perioden 2017-2020.
10/5 2019

Tack för alla besök under Elfack!

Tisdagen den 7:e maj till fredagen den 10:e maj var det åter dax för Elfack på Svenska Mässan i Göteborg.

Protrol presenterade nya smarta lösningar för snabb, säker feldetektering samt självsektionerande nät för era nätstationer - bland annat nya feldetektorn IPC4020 med expansionsmöjligheter.


Vi visade även SASensor, det centraliserade skydd- och kontrollsystem för dina fördelningsstationer. Ni som besökte oss hade möjligheten att uppleva ett helt integrerat skydd- och kontrollsystem i praktiken, och våra skyddsexperter var samtidigt tillgängliga för teknikdiskussioner.
​​​​​​​

Stort tack och vi ser fram emot fortsatt kontakt!

7/12 2018

Protrol har flyttat till nya lokaler!

Protrol har nu större och mer ändamålsenliga lokaler i Mölndal. Vår nya adress är från och med 7/12:

   Protrol AB
   Alfagatan 3
   431 49 Mölndal​​​
7/12 2018

Svartå, Sörforsa, Hjälstad och Sunnansjö är nu i drift

Protrol har tillsammans med Eitech levererat det centraliserade skydd- och kontrollsystemet SASensor till Ellevios stationer Svartå, Sörforsa, Hjälstad och Sunnansjö Sunnansjö.

Detta är tillsammans med Segmon och Svänkviken de sex första av totalt 10 beställda kontrollanläggningar med levererans under perioden 2017-2019.
6/12 2018

Vattenfall och Protrol tecknar ramavtal

Ramavtalet innebär att Protrol kommer att leverera feldetektorskåp från och med 2019.
​​​
6/12 2018

ESEM och Protrol tecknar ramavtal

Ramavtalet innebär att Protrol levererar feldetektor- och fjärrterminalskåp för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljös (ESEMs) samtliga nätstationer.
​​​
9/2 2018

Nytt ramavtalsuppdrag inom HVDC

Svenska kraftnät har anlitat Protrol som HVDC-konsult vid ett komplett utbyte av Kontiskans kontrollanläggning, inklusive HVDC-länkens båda poler och deras gemensamma bipolkontrollanläggning. I uppdraget ingår bland annat granskning av tekniska beräkningar såsom dynamiska simuleringar för inställning och validering av HVDC-anläggningens kontrollsystem, samt att delta vid provning i fabrik och vid idrifttagning.
​​​​​​​
Kontiskan (även Konti-Skan) är en förbindelse via sjökabel för högspänd likström mellan Danmark och Sverige. Förbindelsen invigdes 1965 och har sedan dess uppgraderats till högre effekter. På danska sidan finns omformarstation i närheten av Vester Hassing i Ålborgs kommun och på den svenska sidan i närheten av Lindome.
7/11 2017

.... liksom Segmon

Även Segmon söder om Grums är spänningssatt. Linjerna kopplas nu in en efter en och station beräknas vara i full drift 2017-12-15. Även här har Protrol levererat och tagit i drift det centraliserade skydd- och kontrollsystemet SASensor.

Detta är den andra av totalt 10 beställda kontrollanläggningar med levererans under perioden 2017-2019.


Nyfiken på SASensor? Läs mer här...
29/9 2017

Svänkviken spänningssatt

Ellevio har nu tillsammans med Protrol och Siemens spänningssatt fördelningsstationen Svänkviken utanför Grums. Protrol har levererat och tagit i drift det centraliserade skydd- och kontrollsystemet SASensor.

Detta är den första av totalt 10 beställda kontrollanläggningar med levererans under perioden 2017-2019.


Nyfiken på SASensor? Läs mer här...
Protrol SASensorProtrol SASensor
Protrol SASensor
Protrol SASensor
13/11 2017

Nytt transformatorskydd

PTrP är ett reläskydd för transformatorer eller ledningar på nätstationsnivå. Standardutförandet inkluderar kortslutningssteg och tidssteg med direkt eller inverstid enligt en optimerad karaktäristik.
20/5 2017

Protrol på Elfack - Tack till alla som kom!

9-12 maj 2017 var det dags för Elfack-veckan igen! Vi fanns i monter B09:82, och vi hoppas att ni hade möjlighet att besöka oss. Där fanns mycket spännnande att titta på - nya feldetektor- och fjärrterminal-produkter, det helintegrerade skydd- och kontrollsystemet SASensor som tar marknaden med storm, transformatorskydd med mera. Under onsdagen och torsdagen fanns även Bart Schouwink från Locamation på plats för att tala om mervärden när man använder SASensor.

Stort tack till alla som besökte oss och kom med värdefulla synpunkter!
10/3 2017

Protrols automation framsidesnyhet i ERA

Nu har den äntligen kommit ut - artikeln i ERA om Protrol och automation i distributionsnätet!

Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera hela artikeln, men här kommer några axplock:

"- Det har gett mycket goda resultat. Tidigare kunde lokalisering och hantering av fel ta från tjugo minuter till uppåt flera timmar. Idag tar det kanske två minuter att lokalisera, berättar Hakan Ünal" (Göteborg Energi)

"- Protrol har utvecklat speciella algoritmer i mjukvaran som klarar av att mäta fasströmmarna på en mycket känslig nivå. När man slipper mäta spänning blir produkten och installationen enklare, det påverkar kostnaden säger Ferruccio Vuinovich" (Göteborg Energi)

"- Det här är definitivt ett nytt sätt att tänka. Vi har inte hört talas om andra elnät som kör decentraliserad automation på signalkablarna, säger han (Hakan Ünal, reds anmärkning)"

​​​​​​​
ERA nr 2 2017 cover1ERA nr 2 2017 cover1
ERA nr 2 2017 cover
6/3 2017

Staffanstorps Energi väljer SASensor

Till Östra Station i Staffanstorp levererar Protrol centraliserat skydd- och kontrollsystem. Systemet innehåller allt från reläskyddsfunktioner till fjärrkontroll och HMI.

​​​​​​​Nyfiken på SASensor? Läs mer här...
Protrol SASensor DispatchProtrol SASensor Dispatch
Protrol SASensor Dispatch
SASensor Dispatch Center
10/1 2017

SASensor till Ellevio i Värmland

Protrol levererar det centraliserade skydd- och kontrollsystemet SASensor till Ellevios nya stationer i Segmon och Svänkviken. Det är första gången som denna typ av system används i Värmland, men för Ellevio är det inte nytt. All konfigurering och driftagning ingår givetvis i leveransen.

Nyfiken på SASensor? Läs mer här...
Protrol SASensorProtrol SASensor
Protrol SASensor
Protrol SASensor
20/12 2016

Ramavtal Göteborg Energi AB

Protrol är den enda leverantören som kvalificerade sig i den ramavtalsupphandling för feldetektorer som nyligen genomfördes hos Göteborg Energi AB.

Protrol levererar både separata feldetektorer till stationsbyggare och färdiga montageplåtar/skåp för eftermontering i befintliga stationer.
Protrol ramavtal GENAB logoProtrol ramavtal GENAB logo
Protrol Ramavtal
Ramavtal tecknat med GENAB
8/9 2016

IPS2 24VDC

Protrol har introducerat en ny version av den uppskattade feldetektorn IPS2. Med sin höga känslighet för jordfel i kabelnätet och enkla handhavande minskar den avbrottstiderna i elnätet drastiskt. Med detektorer i nätstationerna får man omedelbart information om vilket kabelsegment som är felbehäftat och man kan snabbt isolera felet utan påfrestande provinkopplingar.

Då den senaste versionen har 24 VDC-matning, konfigurerbara in- och utgångar samt kommunikation via IEC 60870-5-101 är den särskilt anpassad för nätstationer som är eller kommer att bli uppkopplade mot driftcentralen.

Algoritmen för jordfelsdetektering kräver inte någon spänningsmätning vilket gör IPS2 till en mycket kostnadseffektiv feldetektor med hög känslighet för genomgående fel, även i nät där jordfelsströmmen är låg.
Protrol IPS2 24 VDC Feldetektor RTUProtrol IPS2 24 VDC Feldetektor RTU
Protrol IPS2 24 VDC
Feldetektor med inbyggd RTU
28/10 2016

Primära jordfelsprov med IPC4012 i Litauen

IPC4012 har idag provats vid primärprov i Litauen. Ett par IPC4012 placerades ut i framåt- och bakåtriktade fack i förhållande till det aktuella felet.

Enheterna anslöts sedan via det mobila nätet till driftcentral och Protrols kontor i Sverige.

Ett flertal jordfelsprov utfördes under olika betingelser, och resultatet var som förväntat att felen indikerades korrekt. Provet utflördes på plats av Protrols lokala partner FIMA.
Protrol Felindikering med IPC1Protrol Felindikering med IPC1
Protrol Indikering av fel med IPC
Protrol indikering av fel med IPC
23/9 2016

Protrol Settings and Config Tool 2 släppt

Ett nytt verktyg, Protrol Settings and Config Tool 2, för konfigurering av Ethernet-gränssnittet och IEC 60870-5-104 hos IPC4012 och PEC104 finns nu tillgänglig för nedladdning (registrering krävs).

Se manualen för IPC4010, -11 och -12 för information hur verktyget används.
Protrol logoProtrol logo
Protrol logo